fallback

Спокойствието отпреди кризата се върна на междубанковия пазар

Лихвеният спред, който измерва напрежението и риска на пазарите, се върна до средната си стойност за петте години преди август 2007

15:41 | 15.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Точно една година след най-колосалния банкрут във финансовия свят – този на американската инвестиционна банка Lehman Brothers, напрежението на междубанковия пазар падна до нивото си отпреди старта на кризата през август 2007 година.

Това се вижда от т.нар. Libor-OIS спред, който измерва склонността на банките да си предоставят кредити една на друга, или с други думи показва степента на несигурност и риск на пазарите, падна с един базисен пункт до едва 11 базисни пункта.

Именно такава е средната стойност за последните пет години, предшестващи старта на глобалната финансова криза през 2007 година, предава Bloomberg.

Показателят показва разликата между лихвения процент по доларовите кредити със срок от три месеца на пазара в Лондон (т.нар. Libor) и овърнайт индекс суапа, който представлява прогнозата на пазарните участници за лихвения процент в САЩ през следващите три месеца.

Днес от Британската асоциация на банкерите обвиха, че тримесечният Libor се понижава до 0,293 на сто.

Причината за голямото свиване на спреда е това, че централните банки са изсипали голяма ликвидност на пазарите, а банките започват да си имат все по-голямо взаимно доверие. Това вероятно ще размрази междубанковите пазари, където от началото на годината се забелязва силно ограничаване на активността.

Рекордът, поставен от Libor-OIS спреда, бе достигнат на 10 октомври миналата година, когато междубанковото кредитиране бе тотално спряло в очакване на следващ голям фалит след този на Lehman. Тогава той имаше стойност от 364 базисни пункта при тримесечн Libor от 4,82%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:09 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още