fallback

Биковете успяват да вземат превес във волатилна сесия в Азия

Регионалният индекс е оцветен в червено, но оптимизмът започва да надделява в края на днешната търговия

11:31 | 15.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовата търговия в Азия преминава с леко надмощие на биковете, като въпреки понижението на някои от основните индекси, повечето акции се търгуват с повишение. В резултат на това регионалният индекс MSCI Asia Pacific отстъпва минимално спрямо вчера до 115,79 пункта.

Днес се навършва една година от първата борсова сесия в региона след колапса на Lehman Brothers. За този период регионалният индекс успя да напредне с 39 на сто въпреки силната паника и разпродажбите непосредствено след банкрута.

В най-силна акция от показателя пък се превърна китайската компания BYD, чиято пазарна капитализация скочи седемкратно, след като Уорън Бъфет придоби дял от нея.

На борсата в Токио и днес се наблюдаваха разнопосочни настроения. Nikkei 225 успя да напредне с 0,2 на сто, но по-широкият индекс заличи толкова от стойността си. Пазарът в страната все още не може да намери категорична посока заради силното поскъпване на японската йена, а за последните 12 месеца Nikkei 225 е паднал с 16 на сто.

По интересен начин днес премина сесията в Хонконг. Сутрешна търговия на борсата нямаше, тъй като пазарът остана затворен заради обявената висока степен на опасност заради тайфуна Копу. В следобедните часове обаче сесия имаше, а Hang Seng изгуби 0,3 на сто до 20 866 пункта.

С повишение премина днешната сесия в Китай и Тайван, където основните индекси CSI 300 и Taiex напреднаха съответно с 0,3 на сто до 3 303 пункта и с 1,23 на сто до 7 346,26 пункта.

В Южна Корея Kospi напредна с 1,13 на сто до 1 653 пункта, а в основна новина се превърнаха спекулациите, че най-голямата химическа компания в страната – LG Chem ще продава батерии на Volkswagen. В резултат на това пазарната капитализация на компанията скочи с 9,2 на сто, предава Bloomberg.

До момента в Тайланд SET напредва с 0,34 на сто, а Сингапур Straits Times добавя 0,12 на сто към стойността си. Основните индекси в Индия и Индонезия пък се повишават с по 1,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:29 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още