fallback

САЩ ще продават дела си в Citigroup, очакват 9,8 млрд. долара печалба

Поскъпването на книжата на банката прави атрактивна продажбата на държавния дял, който възлиза на 34% от капитала й

09:25 | 15.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовото министерство на САЩ и ръководителите на Citigroup са започнали разговори относно начините за продажба на дела от 34% на правителството от капитала на банката. Той бе придобит заради операциите по спасяване на финансовата институция.

Към момента САЩ притежават 7,69 млрд. обикновени акции от капитала на Citigroup, като според източници, запознати със случващото се около банката, още през октомври може да се стигне до продажба на част от тях.

Намеренията на правителството са да ликвидира целия си дял от Citigroup в рамките на следващите шест месеца, съобщава анонимният източник, цитиран от Bloomberg.

Очакванията на анализаторите са правителството на САЩ да излезе от сделката с печалба от 9,77 млрд. долара, тъй като през последните месеци акциите на Citigroup поскъпнаха силно.

До момента Citigroup е получила 52 млрд. долара помощ от държавата. След евентуалната продажба парите, които финансовата институция ще има да връща, ще бъдат редуцирани до 27 млрд. долара под формата на специален клас привилегировани акции.

Според анализатори основният проблем с намеренията на правителството е дали пазарът е достатъчно „дълбок“, за да поеме всички акции на Citigroup. Към момента банката е емитирала 23 млрд. акции, като около 15 млрд. от тях вече са в ръцете на инвеститорите.

Ежедневно през последните четири седмици пък около 914 млн. акции на Citigroup сменят своя собственик, допълва Bloomberg.

Вчера търговията приключи при цена 4,52 долара за акция, което е с 39 на сто над конверсионната цена за привилегированите акции на правителството, която бе 3,25 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:21 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още