fallback

Петролът остава под 69 долара за барел

През последното денонощие цената на суровината не извърши резки движения за разлика от котировките на природния газ

08:57 | 15.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на суровия петрол остана стабилна през последното денонощие и търговията премина в тесни граници. За разлика от нея обаче цената на газа скочи рязко на борсата в САЩ, като добави близо 12% към стойността си.

В крайна сметка сесията вчера приключи с поскъпване от 11 на сто за природния газ до цена от 3,297 долара за милион британски термални единици. Тази сутрин синьото гориво поскъпва с почти още 5 на сто до 3,45 долара за милион британски термални единици.

Изригването на цената на газа според анализатори се дължи на влизането на голям играч на пазара, който е открил голяма експозиция с убеждението, че поне в кратък срок суровината има прекалено ниска цена.

На борсата в Ню Йорк вчера лекият суров петрол отстъпи минимално до ниво 68,86 долар за барел. Тази сутрин петролните контракти с доставка през октомври губят още 3 цента до 68,83 долара за барел.

Тази сутрин петролът от сорта брент отстъпва с 0,43 на сто до 67,15 долара за барел на електронната платформа на борсата в Лондон.

Търговията с петрол остава вяла през последното денонощие, тъй като погледите на пазара са отправени към фондовите борси. Причината за това е вчерашната рязка смяна на настроенията на Wall Street, която изведе основните американски индекси до ръст.

Интересът към фондовия пазар е завишен и поради факта, че вчера се навърши една година от банкрута на инвестиционната банка Lehman Brothers.

Вижте какво мислят по въпроса водещи икономисти като Жан-Клод Трише, Нуриел Рубини и Джим Роджърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:31 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още