fallback

„Новият Opel” ще инвестира 170 млн. евро в Русия

Путин изрази задоволството си от направената „крачка напред на Русия към европейската икономика“ чрез сделката за Opel

17:33 | 14.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

„Новият Opel”, формиран след влизането в капитала на канадския производител на автомобилно оборудва Magna и руския му партньор Сбербанк, планира да инвестира 170 млн. евро в Русия. Това съобщи един от изпълнителните директори на Magna Зигфрид Волф, цитиран от Ройтерс.

В края на миналата седмица руският премиер Владимир Путин изрази задоволството си от направената „крачка напред на Русия към европейската икономика“ чрез сделката за Opel.

„Надяваме се, че това е първа стъпка по пътя, който ще ни отведе до реална интеграция с европейската икономика“, каза Путин. „Залагайки на Magna и Сбербанк, американската General Motors направи правилен пазарен избор с известна степен на социална отговорност“, допълни той.

Окончателното си решение за сделката GM обяви миналия четвъртък след дълги колебания какво точно да прави с европейското си подразделение. Продават се 55% от марката Opel, като транзакцията е подкрепена с финансиране от немското правителство. Служителите на Opel ще задържат дял от 10 на сто, а GM - 35 на сто.

Ден след обявяването на решението Белгия се противопостави на продажбата, за която поиска разследване поради намеренията на купувачите да запазят производството във всичките четири завода на компанията в Германия и да затворят именно този в белгийския град Антверпен.

Междувременно днес от Magna обявиха, че е възможно да бъдат закрити общо около 10 500 работни места в Opel в Европа, като половината от тях ще бъдат в Германия. В момента за компанията на Стария континент работят 49 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:42 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още