fallback

Рубини: Смъртна опасност тегне над американската икономика

В свое интервю Рубини заяви, че ще има нови банкови фалити, както и че пред цените на имотите има още поле за понижение

17:30 | 14.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американската икономика е изправена пред трудни времена, тъй като потребителите са спрели да харчат и колапсът на пазара на търговски площи засилва проблемите, смята професорът по икономика Нуриел Рубини.

За пореден път икономистът повтори прогнозата си, че може да се стигне до нова вълна на кризата надолу, а най-добрият вариант е бавно U-образно възстановяване.

В свое интервю Рубини заяви, че ще има нови банкови фалити, както и че пред цените на имотите има още поле за понижение, предава CNBC.

Освен всичко това корпоративните облигации ще бъдат поставени под натиск, пазарът за секюритизация е напълно мъртъв, а кредитните пазари все още са замръзнали. Потребителите пък щели да продължат да спестяват повече, отколкото да харчат, и така няма да спомогнат за насърчаване на растежа.

„Това ще бъде смърт чрез множество прорезни рани”, смята Рубини, като причината за това е обстоятелството, че „финансовата система е силно наранена и то не само в сферата на банките”.

Прогнозата на Рубини е, че поне още 1000 финансови институции са заплашени от фалит преди кризата да отмине. Недвижимите имоти пък щели да поевтинеят с още около 12 на сто през следващата година, с което цената им ще бъде с 40% по-ниска спрямо началото на кризата.

Това щяло да доведе дотам, че половината от собствениците на жилища ще имат да плащат по-високи кредити отколкото струват имотите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:05 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още