fallback

„Трейдърът с най-голям бонус“ защити възнагражденията в сектора

Адам Левинсън отговаря за два хедж фонда, за чието управление по неофициална информация е получил бонус от $300 млн.

16:12 | 14.09.09 г.

Трейдър от Уол Стрийт, за когото се счита, че е получил най-големия бонус на всички времена, защити възнагражденията в сектора. Адам Левинсън управлява два хедж фонда на щатската Fortress Investments. Компанията толкова много го цени, че по неофициална информация му е дала дял за 300 млн. долара във фирмата, за да го задържи.

„В този бизнес нашата мисия е да генерираме възвръщаемост на инвеститорите. Ако не успеем в тази задача, не получаваме заплащане. Ако успеем, получаваме“, обяснява Левинсън в интервю в офиса си в Манхатън за BBC.

Левинсън не е говорил с медии изобщо, откакто неговия „мегабонус“, както британският местник Mirror го описа, влезе в новините през август миналата година.

И днес той отказва да обсъжда личното си възнаграждение, въпреки че се е съгласил да отговаря на въпроси за заплащането в сектора като цяло. Все пак е уточнил, че в замяна на дял в компанията се е отказал от някои от правата си на постъпления от печалбите на фондовете.

Левинсън е склонен да признае, че схемите на плащане може и да са изиграли роля в прекомерно големия риск, поеман от банките: „Инвестиционните банки са регулирани институции, което представляваше системни рискове. Поемането на риск, което генерираше големите печалби и след това доведе до големи загуби, може и да е резултат от схемите на възнаграждения“.

„И все пак може и да не е ужасно важно. И в двата случая вероятно си струва да се анализира“, допълва той.

Левинсън държи също да подчертае какво вижда като разлика между управлението на хедж фонд, фокусиран единствено често върху краткосрочни инвестиции със собствен капитал и по-широкият обсег на дейностите на инвестиционните банки. „Тези институции предлагат редица услуги от управление на активи до продажби и търговия. Има толкова много различни елементи, че може да съществуват конфликти“.

По-голяма регулация

Левинсън работи за хедж фондове от 2002 г. Преди това е бил трейдър за Goldman Sachs в някои от най-големите финансови центрове по света. Станал е свидетел на голямо увеличение на размера и влиянието на хедж фондовете няколко години преди финансовата криза.

„Тази индустрия мина през етап на изключително голям ръст. Наскоро той стана по-малък и далеч по-опростен в сравнение с някои раздути характеристики, които имаше преди“.

Левинсън е съгласен с натиска хедж фондовете да бъдат подложени на по-подробно проучване след кризата, каквито мерки вероятно ще бъдат обсъдени отново на предстоящата среща на Г-20 в Питсбърг.

„Регулацията не ме плаши или притеснява. Всъщност считам, че индустрията трябва да бъде регулирана и се подготвяме за това от години. Това е необходимо за възстановяване на доверието“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:12 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още