fallback

Русия отказа на ОПЕК да намали добива на петрол

Големият износ от Русия може да доведе през третото тримесечие до понижаване цените на петрола

10:43 | 14.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Страните членки на ОПЕК в края на миналата седмица взеха решение да не повишават добива си на петрол, като същевременно призоваха Русия да намали своя добив. Напоследък средната цена на петрола, добиван от ОПЕК, е 69,23 долара за барел и картелът не би искал тя да пада, се казва в коментар на „Комерсант“. Генералният секретар на ОПЕК Абдула ал Бадри направо заяви, че е „разтревожен“ от нежеланието на Русия да си сътрудничи с картела.

Представител на ОПЕК е напомнил, че през декември 2008 г., когато цените на нефта падаха под 40 долара за барел, руските власти са уверявали ОПЕК в готовността страната да си сътрудничи с организацията и да намали добива на петрол в подкрепа на цената му. Едновременно с това обаче Русия е предоставила данъчни облекчения за разработването на нови находища на петрол в Сибир. В резултат на това трите компании, работещи там, които са и най-големите в Русия в сектора – Роснефт, Лукойл и ТНК-ВР, са се постарали да добиват по-големи количества петрол. И сега Русия вече стана най-големият в света износител на петрол, изпреварвайки Саудитска Арабия.

В тази връзка от ръководството на ОПЕК коментират, че големият износ от Русия може да доведе през третото тримесечие до понижаване цените на петрола и че Русия използва ограничаването на износа на ОПЕК, за да разшири пазарния си дял за сметка на картела.

В отговор на изявленията на ОПЕК руският министър на енергетиката Сергей Шматко пък е заявил, че „Русия няма официални задължения и ангажименти спрямо ОПЕК, с които да се съобразява“.

Представители на руски енергийни компании коментират от своя страна, че докато в страните от ОПЕК петролният отрасъл е национализиран и решенията за обема на добива на нефт се вземат от държавата, то в Русия държавата няма пълен контрол в нито една петролна компания и не може пряко да повлияе на добива на нефт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:53 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още