fallback

САЩ и Китай започват нов търговски спор

Азиатската държава започва разследване за дъмпинг и субсидиране на част от вноса от САЩ

09:12 | 14.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Китай е стартирал процедура по разследване на вноса на някои продукти от САЩ с цел да бъде установено дали не се прилага ценови дъмпинг или политика на нерегламентирано субсидиране. Така двете страни навлизат в поредния си търговски спор.

От търговското министерство в Пекин обявяват, че имат известни притеснения относно това дали вносът на въпросните стоки не нанася удар върху местното производство. В разследването ще попаднат някои автомобилни части, както и вносът на пилешко месо, предава ВВС.

„В съответствие с националното законодателство и правилата на Световната търговска организация, министерството на търговията започна разследване срещу дъмпинг и субсидии на някои продукти, внасяни от САЩ“, се казва в официалната информация по случая.

Съобщението за разследването бе направено вчера, едва ден, след като САЩ въведе допълнително вносно мито  по отношение на китайските автомобилни гуми. Неговата цел е да „излекува пазарните нарушения, причинени от силното увеличаване на вноса на гуми“.

Този ход на САЩ бе определен от Китай като протекционистки и е вероятната причина за разследването на американския износ за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:32 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още