fallback

Петролът продължава резкия си спад от петък

За последните два търговски дни черното злато поевтиня с около 5 на сто

08:36 | 14.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола продължи поевтиняването си от петък и котировките вече губят около 5 на сто спрямо нивата си от четвъртък. Това се дължи на спекулации, че ръстът в цената на суровината от последните месеци е изпреварил значително темпа на възстановяване на глобалната икономика и не е оправдан.

Тази нощ петролните контракти с доставка през октомври поевтиняха с 1,05 на сто до 68,36 долара за барел на електронната платформа на борсата в Ню Йорк. В петък пък черното злато изгуби 3,7 на сто, отбелязвайки най-големия си спад за последните две седмици.

Утре в САЩ се очаква да бъдат публикувани данните за продажбите на дребно през август и анализаторите очакват те да останат почти без промяна. Такова стечение на обстоятелствата ще покаже, че ръстът в цената на петрола от последните месеци е неоправдано висок на фона на бавното икономическо възстановяване в САЩ, предава Bloomberg.

От началото на годината петролът е повишил цената си с 53 на сто. Това се случи главно заради ръстовете на фондовите пазари и отстъплението на американския долар, което повиши атрактивността на инвестициите в суровини.

„Все още очакваме да видим дали фундаментът може да се доближи до сентимента на петролния пазар“, смята анализаторът Тоби Хасал от CWA Global Markets. Според него цените изпреварват възстановяването на глобалното търсене на петрол, а нивото от 70 долара за барел е сериозна съпротива за цената на черното злато.

В петък на борсата в Лондон цената на петрола от сорта брент се понижи с 3,1 на сто до 67,69 долара за барел. Тази сутрин котировките отстъпват с нови 0,9 на сто до 67,09 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:44 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още