fallback

Очакват растежът в САЩ да се забави през последното тримесечие

През четвъртото тримесечие икономистите считат, че икономиката ще отчете темп на растеж от 2,2% спрямо 2,9% през третото

18:02 | 11.09.09 г.

Американската икономика ще излезе от рецесията с по-бърз темп от предишните прогнози, след което ще се забави в резултат на приключване на програмата за подпомагане на автомобилната индустрия, известна като „пари за стари коли“. Това показва анкета на Bloomberg сред 61 икономисти. 

Медианната оценка на анкетираните анализатори и икономисти сочи, че БВП на САЩ ще се увеличи с 2,9% през юли-септември. Предишната прогноза на анкетираните, направена през миналия месец, бе за 2,2% растеж на годишна база на американската икономика.

Икономистите считат, че през четвъртото тримесечие икономиката ще отчете нарастване от 2,2%.

Въпреки очакваната експанзия икономистите са на мнение, че нивото на безработица в САЩ до края на годината ще се увеличи до 10%.

Същевременно се увеличава относителният дял на мненията, че икономиката ще направи двойно дъно през следващите 12 месеца. Сега 25% от участниците в допитването на агенцията очакват W-образна ресеция, докато този дял миналия месец бе 20%.

Икономиката ще нарасне с 2,4% през следващата година и с 2,9% през 2011, показва още медианната прогноза на икономистите. Новите данни съвпадат с тези от миналия месец.

Правителствената програма „кеш за стари коли“ увеличи потребителските разходи и повлия позитивно на работните места. Например General Motors нае обратно 1350 работници в резултат на увеличаване на производството си, породено от програмата на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:43 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още