fallback

Белгия иска ЕС да се разследва продажбата на Opel

Купувачът Mangna обяви, че затваря заводът в Антверп и това не се харесва на белгийското правителство

15:57 | 11.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Белгия настоява за разследване на ролята на Германия при сделката за продажбата на Opel. Причината за това са намеренията на купувачите от канадската компания Magna да запазят производството във всичките четири завода на компанията в Германия и да затворят именно този в белгийския град Антверпен.

Сделката между General Motors, която е собственик на Opel, бе окончателно договорена съвсем скоро, като се смята, че немското правителство е имало значителна роля в преговорите. За това говори и изявлението на канцлера Ангела Меркел непосредствено след обявяването на договорката.

Очаква се Magna да извърши необходимите плащания с помощта на руски капитали, осигурени от Сбербанк, припомня ВВС. За момента немското правителство е отпуснало 1,5 млрд. евро на Opel, като се очаква да бъде дадена и гаранция за кредит от 3 млрд. евро на Magna.

Сделката доведе до недоволство в Белгия и външният министър на страната Ив Летерм призова Европейската комисия да проведе разследване на сделката. Той обяви още, че неговата страна ще повдигне въпроса на предстоящата идната седмица среща на министрите от ЕС.

Освен Magna, оферти за Opel бяха подали белгийската компания RHJ International SA и китайската Beijing Automotive Industry Holding Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:22 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още