fallback

МВФ: Кризата все още е тук

Според Доминик Строс-Кан държавните политики за подкрепа трябва да продължават

15:44 | 11.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическата и социална криза продължава, въпреки че световната икономика започва да се възстановява, смята Доминик Строс-Кан, генерален директор на Международния валутен фонд (МВФ).

В интервю за френския вестник „Монд“ той заявява, че по тази причина не трябва да се спират държавните политики за подкрепа.

„Не трябва да се позволява да вярваме, че кризата е зад нас. (...) Все още се намираме в икономическа криза, дори и да се вижда краят на тунела. Най-вече се намираме в социална криза“, подчертава Строс-Кан.

Ръководената от него финансова институция всъщност в голяма степен се възползва от затруднените икономически условия, активизирайки се в отпускането на помощи за редица страни, след като в годините на непрестанен икономически растеж дейността му беше позамряла.

Мнението на Строс-Кан е, че „увеличението на безработицата няма да приключи преди втората половина на 2010 г.“.

Шефът на МВФ смята още, че всяка страна трябва да изготви собствена стратегия за справяне с кризата.

Преди по-малко от месец друг представител на МВФ - Оливие Бланшар, главен икономист във фонда, заяви, че кризата е приключила. И той обаче подчерта, че растежът занапред ще е изключително зависим от правителствените стимули на фискалните и монетарните политики на отделните страни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:23 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още