fallback

Индустриалното производство, инвестициите и кредитирането в Китай нарастват

Това показва, че икономическото възстановяване на страната има солидна основа

09:43 | 11.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Китайски промишлено производство, банково кредитиране и инвестиции във фиксирани активи се увеличиха през август, което е знак, че икономическото възстановяване на страната има солидна основа. Въпреки това анализаторите са на мнение, че властите в Пекин все още не са готови да променят курса на икономическата си политика.

Индустриалният сектор на Китай нараства с 12,3% на годишна база през август, което е рекорден ръст за последните 12 месеца. За сравнение през юли производството на местните фабрики, мини и компании за комунални услуги се увеличи с 10,8% на годишна база, а икономистите очакваха темпът на годишен ръст да се засили до 12% през август.

В същото време инвестициите във фиксирани активи, каквито са имотите, фабриките, пътищата и електропреносните мрежи, се увеличават с 33% през първите осем месеца на годината спрямо 32,9% ръст за периода от януари до юли. Продажбите на веригите за търговия на дребно на свой ред нарастват повече от очакваното с 15,4% спрямо август 2008 г.

Освен това паричното предлагане и банковото кредитиране в Китай също се оказаха по-големи от очакваното. Банките са отпуснали нови заеми за 410,4 млрд. юана през август спрямо 355,9 млрд. юана през юли. Паричният агрегат М2 ускори темпа на своя ръст до 28,5% на годишна база през август спрямо 28,4% за месеца преди това.

Рисковете от засилване на дефлацията намаляват през разглеждания месец, защото хранителните продукти поскъпват. Индексът на потребителските цени намалява с 1,2% на годишна база през август в сравнение с годишната дефлация от 1,8%, отчетена през юли.

Икономистите очакват, че икономиката на Китай ще нарасне с 8,3% през тази година. Износът, който е гръбнакът на китайската икономика, се е понижил с 23,4% на годишна база през август, докато вносът намалява със 17 на сто. Положителното салдо по търговския баланс на страната възлиза на 17,7 млрд. долара през август спрямо излишък от 10,6 млрд. долара за юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:15 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още