fallback

Изкачването на щатските индекси продължава

Коментарите на финансовия министър Тимъти Гайтнър и понижението на молбите за помощи при безработица окуражиха инвеститорите

23:22 | 10.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Основните борсови индекси в САЩ започнаха колебливо сесията в четвъртък, но ускориха своето движение нагоре, след като финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър заяви пред Конгреса, че е дошъл моментът американското правителство да оттегли част от подкрепата си за финансовата система.

Силното понижение на първоначалните молби за помощи при безработица за седмицата до 5 септември, както и по-малкия брой на трайно безработните лица, обнадеждиха инвеститорите. В същото време търговският дефицит на САЩ записа най-силния си месечен ръст от 1999 г. през юли.

Индексът на 30-те компании с най-голяма пазарна капитализация Dow Jones IA се повиши с 0,8%, за да завърши сесията на ниво от 9627,5 пункта. По-широкият S&P 500 напредна с 1% до 1044,1 пункта, а индексът, който обединява компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, добави 1,2% до 2084 пункта

Индексите приключиха сесията на положителна територия за пети пореден ден. Всички сектори на икономиката, включени в състава на S&P 500, завършиха търговията с повишения, които бяха най-силно изразени при финансовите, транспортните и енергийните компании.

За силните повишения на котировките допринесе и успешния завършек на аукциона на финансовото министерство, на който бяха продадени 30-годишни американски държавни ценни книжа за 12 млрд. долара, предаде CNN. Чрез продажбата на облигации правителството на САЩ финансира своите разходи.

По време на днешната сесия стана ясно, че 39,8 млн. американци, или 13,2% от населението, са живели в бедност през 2008 г. Годишните доходи на домакинствата намаляват с 3,6% спрямо 2007 г., а броят на хората без здравна осигуровка е нараснал до 46,3 млн. души.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:03 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още