fallback

Американското правителство ще намали намесата си на финансовите пазари

Според Тимъти Гайтнър правителството трябва да премести фокуса на стратегията си от борбата с кризата към постигането на устойчив растеж

22:17 | 10.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър заяви пред Конгреса, че правителството на САЩ е на път да оттегли част от своята подкрепа за финансовата система. Той предупреди, че възстановяването на американската икономика ще е съпроводено от необичайни възходи и падения.

Пред Комисията, която наблюдава програмата за спасяване на финансовата система на стойност 700 млрд. долара, Тимъти Гайтнър заяви, че е дошъл моментът, в който правителството трябва да насочи своята стратегия към полагането на основите за устойчив икономически растеж в бъдеще.

Почти година, след като американската инвестиционна банка Lehman Brothers фалира и кризата се задълбочи, финансовото министерство на САЩ се опитва да представи като успешни усилията си за стабилизиране на банковата система и съживяване на икономиката, предаде Bloomberg.

Тимъти Гайтнър наблегна, че връщането към растеж няма да бъде бързо и призова Конгреса да разработи законова рамка, която да затегне надзора на финансовите пазари. Администрацията на Барак Обама наследи програмата за освобождаване от проблемните финансови активи от предишния президент Джордж Буш.

През последните 12 месеца Министерството на финансите в САЩ е похарчило повече от 200 млрд. долара от парите на данъкоплатците за подпомагане на затруднените банки в страната. Към началото на септември тази година държавата е получила обратно едва 70,4 млрд. долара от вложените пари.

Сред банките, които вече са се изплатили изцяло на правителството, се нареждат Goldman Sachs, JPMorgan и Morgan Stanley, съгласно данните на финансовото министерство. Негов служител, пожелал анонимност, е заявил, че се очакват още 50 млрд. долара да бъдат изплатени през следващите 18 месеца.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:37 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още