fallback

Колебливо начало на сесията на Wall Street след смесените данни

Основните борсови индекси на няколко пъти смениха посоката на своето движение

18:32 | 10.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Основните борсови индекси в САЩ започнаха днешната сесия с понижения, след което на няколко пъти смениха посоката на своето движение. В крайна сметка компаниите от потребителския сектор изведоха индексите нагоре.

Силното понижение на първоначалните молби за помощи при безработица обнадежди инвеститорите, но в същото време търговският дефицит на страната се разшири значително и записа най-силния си месечен ръст от 1999 г.

Индексът на 30-те най-големи компании Dow Jones IA се повишава с 0,2% до 9566 пункта два часа след старта на сесията. По-широкият S&P 500 напредва също с 0,2% до 1035 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, добавя 0,4% до 2067 пункта.

Преди началото на борсовата сесия стана ясно, че броят на американците, които са подали за първи път молба за социални помощи поради безработица, се е понижил с 26 хил. в рамките на седмицата, приключила на 5 септември.

Броят на лицата, които получават социални помощи за безработица поне две седмици, или т.н. трайно безработни лица, се е понижил със 159 хил. до 6,08 млн. души, което е най-ниското ниво за последните пет месеца, предаде CNN.

Междувременно отрицателното салдо по търговския баланс на Щатите се е разшило много повече от очакваното с 16% на месечна база през юли. То достига 32 млрд. долара спрямо търговски дефицит от 27,5 млрд. долара за месеца преди това.

Днес гигантът в производството на потребителски стоки Procter & Gamble съобщи, че очаква печалба на акция от 0,95 до 1 долар за текущото фискално тримесечие, което приключва на 30 септември.

Това е повече от предишната прогноза на компанията и доведе до ръст в цената на акциите й от близо 4% до 55,91 долара за акция. От началото на тази година пазарната капитализация на P&G е намаляла с близо 10% до 163 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:23 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още