fallback

Пикът на необслужваните заеми в ЦИЕ ще е през 2010 година

Регионът обаче остава конкурентноспособен заради ниските разходи за възнаграждения, смятат от Райфайзен Централбанк

13:19 | 10.09.09 г.

Делът на необслужваните заеми от общите в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще се увеличи до края на годината, като пикът им ще достигне през 2010 година. След това ще започне да спада. Това прогнозира по време на проведен с участието на Investor.bg семинар във Виена Щефан Максиан, банков анализатор в Райфайзен Централбанк.

Към края на юни делът на лошите заеми в кредитния портфейл на банковата система в страните от Централна и Източна Европа е 5,2 на сто, в Русия той е 7,2%, а в Украйна и Беларус този дял е средно 15%.

Според Максиан „не е честно“ да се правят паралели между Азиатската криза от 97-98 година със сегашната в ЦИЕ поради различната банкова структура на двата региона тогава и сега. Докато през кризата от края на миналото десетилетие съотношението местни/международни банки в азиатските страни е било в полза на местните такива, то сега банковата система на страните от ЦИЕ е доминирана от големи и стабилни чужди финансови институции.

Общото между двете кризи е бързият темп на растеж на кредитите непосредствено преди кризите и увеличаване на дела на необслужваните кредити по време на самите кризи. Въпреки това, според Максиан, делът на необслужваните кредити в общите в ЦИЕ е далеч от този на банките в Азия по време на кризата през 97-98 година, когато например в Индонезия и Тайланд този дял е възлязъл на средно 33%.

Икономиките на Централна и Източна Европа ще се облагодетелстват от глобалното възстановяване благодарение на силните конкурентни позиции, свързани с ниските разходи за възнаграждения, заяви от своя страна Валтер Демел, главен анализатор в Райфайзен Централбанк.

Демел определи бума на икономиките от ЦИЕ отпреди кризата като „очевидно неустойчив“, поради натрупващите се високи търговски и бюджетни дефицити.

Според анализатора има признаци за достигане на дъното на кризата в региона на ЦИЕ – индустриалното производство се стабилизира, а дори Полша, Чехия и Словакия са отчели положителен растеж на БВП през второто тримесечие.

Демел счита, че голямата разлика между темповете на растеж на икономиките от ЦИЕ и тези от еврозоната, която за периода 2003-2007 бе в рамките на 4-5%, в средносрочен план ще се върне на около 2-3%. Освен това икономиките на страните от ЦИЕ ще се върнат към потенциалния си растеж през 2011-2012 година.

Ограничител на дългосрочния растеж на БВП на страните от ЦИЕ от Райфайзен виждат в демографското състояние и развитие на страните от региона.

Още от семинара във Виена: 

М. Андреев: До края на годината ще има намаление на лихвите по кредитите

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:31 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още