fallback

Слабият долар и решението на ОПЕК оскъпиха петрола

ОПЕК няма да променя квотите за производство през тази година

09:16 | 10.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът продължи да поскъпва за четвърти пореден ден, след като поевтиняването на щатския долар подтикна инвеститорите да купуват суровини и ценни метали като средство за защита от инфлация. Решението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да не променя квотите за производство също помогна за поскъпването на петрола.

Доларовият индекс, който следи стойността на щатската валута спрямо кошница от шест основни валути, е изгубил 14% от стойността си за последните шест месеца. Петролните фючърси се търгуват в долари и поради това обезценката на зелените пари спрямо останалите основни валути обикновено води до повишаване на цената на петрола.

Данните на Американския петролен институт показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели със 7,22 млн. барела през изминалата седмица. Това е най-големият спад за последната година, предаде Bloomberg. Междувременно ОПЕК реши да не променя квотите през тази година и производство ще остане на ниво от 24,845 млн. барела дневно.

Следващата среща на ОПЕК ще се състои на 22 декември в Ангола.

Октомврийските петролни фючърси поскъпват с 1,3% до 72,21 долара за барел по време на електронната търговия на международната петролна борса в Ню Йорк. Американският лек суров петрол приключи вчерашната сесия с ръст на цената от 21 цента до 71,31 долара за барел. От началото на тази година черното злато е поскъпнало с 62%.

По време на днешната електронна търговия на петролната борса в Лондон брентът поскъпва с 0,9% до 70,44 долара за барел. Петролните фючърси с доставка през октомври завършиха вчерашната сесия с ръст на цената от 41 цента, или 0,6%, до 69,83 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:15 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още