fallback

Индексите в Азия се оттеглиха на отрицателна територия

Единствено борсата в Китай успя да отчете ръст в края на днешната сесия

12:06 | 09.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Днешната борсова сесия на повечето фондови пазари в азиатския и тихоокеанския регион приключи на отрицателна територия. В резултат на това регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific, който следи десет азиатски борси, плюс Австралия и Нова Зеландия, отстъпи от едногодишния връх, който покори по време на вчерашната търговия.

Той се понижи с 0,8% до 115,02 пункта, след като приключи вчерашната сесия на най-високото си ниво от 24 септември 2008 г. През последните шест месеца индексът е напреднал с 63%, воден от спекулациите, че мерките на правителствата и централните банки по целия свят ще помогнат на световната икономика да излезе по-бързо от кризата.

Най-силно по време на днешната търговия се понижиха котировките в китайския административен район Хонконг. Основният борсов индекс Hang Seng отстъпва с 1% до 20 851 пункта, след като се повишаваше по време на предишните четири борсови сесии. Причина за това станаха разпродажбите на акции на технологичните компании Lenovo и Alibaba.com.

На борсата в Токио Nikkei 225 загуби 0,8% от стойността си до 10312,1 пункта въпреки данните, които показаха ръст на индекса на водещите индикатори за четвърти пореден месец. Неговото повишение е знак, че японската икономика ще продължи да се възстановява, за да излезе от най-трудния си период за последните 50 години.

На борсата в Южна Корея Kospi се понижи с 0,7% до 1608 пункта, а тайванският Taiex отстъпи с 0,9% до 7251 пункта. Китайският Shanghai Composite бе сред малкото индекси, които приключиха сесията на печалба. Той добави 0,5% към стойността си до 2946,3 пункта и отбеляза седмия си пореден ръст благодарение на добивните и автомобилните компании.

Сесията донесе макар и минимални понижения и на индексите в тихоокеанския регион. На фондовата борса в Австралия S&P/ASX 200 изгуби 1,6 пункта до 4522,2 пункта, след като първоначално се повишаваше с повече от 0,7%, предаде Bloomberg. Новозеландският индекс на сините чипове NZX 50 отстъпи с 0,2% до 3116,4 пункта.

Днес стана ясно, че продажбите на дребно в Австралия са се понижили с 1% през юли спрямо предишния месец, когато намаляха с 0,8% на месечна база. Това може да се дължи на избледняването на ефекта от стимулите на правителството и централната банка. Все пак, в сравнение със същия месец на миналата година, оборотът на веригите за търговия на дребно е нараснал с 5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:38 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още