fallback

Строгите регулаторни мерки заплашват банковите печалби

Доклад на JPMorgan прогнозира, че по-ниската възвръщаемост вероятно ще доведе до намаляване на бонусите на банковия мениджмънт

11:33 | 09.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Планираните от държавите строги регулаторни мерки за финансовата система в разгара на икономическата криза може да намалят доходността на американските и европейски инвестиционни банки с почти една трета в дългосрочен план, се казва в проучване, направено от JPMorgan.

Това ще принуди банките да намалят бонусите за своя мениджмънт и да съкратят броя на служителите, пише още в доклада, цитиран от FT. Той оценява песимистично въздействието на нормативните промени, които включват по-строги капиталови изисквания за търговията с финансови инструменти.

Освен това регулаторните органи ще се опитат да променят търговията с деривативни финансови инструменти по такъв начин, че тя да се извършва само на регулирани борсови пазари. Тези промени може да понижат възвръщаемостта от собствения капитал на банките от 15% до 11% през 2011 г.

JPMorgan прави извода, че по-ниската възвръщаемост може да доведе до намаляване на заплатите и бонусите на банковия мениджмънт. Тъй като обаче банките няма да са склонни да работят на по-малка печалба, вероятно ще се стигне до мащабно преструктуриране, при което ще бъдат съкратени служители.

В същото време регулаторните промени няма да засегнат в такава голяма степен финансовите компании, които разчитат на традиционните банкови операции като привличане на депозити и отпускане на заеми. По този начин кредитирането ще стане по-атрактивно от инвестиционното банкиране.

Други анализатори от финансовата индустрия също прогнозираха, че по-високите капиталови изисквания за по-високорисковите операции на компаниите от финансовия сектор ще доведат до по-ниски печалби и ще ограничат бонусите на техните служители.

Констатациите в доклада на JPMorgan вероятно ще бъдат приети добре от политиците и регулаторните органи по целия свят, които се борят за промени в нормативната база. Тяхната цел е да овладеят рисковата дейност на инвестиционните банки и да насърчат традиционните кредитни институции.

Според доклада на JPMorgan, който не включва последните мерки, обсъждани от финансовите министри и централните банкери на Г-20 през миналия уикенд, инвестиционните подразделения на Deutsche Bank, Sociеtе Gеnеrale и BNP Paribas ще бъдат най-тежко засегнати от промените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още