fallback

Трета поредна сесия на ръст за американските индекси

Поскъпването на суровините внесе оптимизъм на пазара

23:26 | 08.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Основните американски борсови индекси отбелязаха повишение във вторник, с което регистрираха трета поредна търговска сесия на положителна територия.

Dow Jones Industrial Average добави 0,59% към стойността си до ниво от 9497 пункта. Повишението при Nasdaq Composite възлезе на 0,94% до 2038 пункта, а при S&P 500 – на 0,88% до 1025 пункта.

За печалбите помогна силното поскъпване при суровините. Петролът повиши стойността си с близо 5%, а златото за първи път от февруари насам прескочи границата от 1000 долара за тройунция, въпреки че приключи сесията в Ню Йорк под това равнище (при 997,90 долара за тройунция).

За доброто настроение на инвеститорите допринесе и наблюдаваният през последните дни увеличен интерес към големи корпоративни сливания, за което свидетелства обединението на два от най-големите мобилни оператори във Великобритания – T-Mobile и Orange, както и опитът на американският производител на захарни изделия Kraft да купи британския си конкурент Cadbury. Офертата за Cadbury беше 10,2 млрд. лири, но тя бе отхвърлена от компанията.

Акциите на Kraft паднаха по време на сесията във вторник с 5,8%, като към момента на извънборсовата търговия бележат ръст. Листваната в Ню Йорк Cadbury пък повиши пазарната си капитализация с цели 38%.

На страната на печелившите се наредиха и книжата на производителя на мотоциклети Harley-Davidson, след като Citigroup вдигна препоръката си за компанията на „запази” от „продавай”. Ръстът по позицията възлезе на 7,4%.

Общият ръст на пазара не бе повлиян от негативните данни за рекорден спад на потребителските кредити в Щатите. Отчетеното понижение за юли е 21,6 млрд. долара при очаквания за -3,5 млрд. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:24 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още