fallback

Бъфет: Последните 18 месеца бяха „финансова драма“

Според милиардера този период е бил „извънредно интересен“

15:34 | 08.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Милиардерът Уорън Бъфет винаги казва, че обича да ходи на работа всеки ден. Макар заради глобалната криза неговото богатство да е намаляло счетоводно с около 25 млрд. долара, то тя не е успяла да навреди на ентусиазма му за работа.

„Последната година и половина беше извънредно интересен период. Просто една драма. Да гледаш отстрани бе забавно, участието във филма – също, не обаче и в това, което тя причини на живота на хората“, казва Бъфет в интервю за New York Times.

Както неведнъж през последните месеци Бъфет е посочвал, „филмът“ продължава да се играе.

„Все още не сме преодолели проблемите. Трябва да върнем буксуващата икономика обратно към нейното нормално функциониране“, заявява той.

Посочените цитати са от миналата седмица, а сега са включени в анализ относно инвестиционния портфейл на Уорън Бъфет и неговото развитие през кризата. В него се посочва, че милиардерът е успял да извлече предимства в трудните времена така, „както малко хора на Wall Street са успели да го направят“.

В анализа се казва, че в момента, когато повечето инвеститори са бягали изплашени, Бъфет е инвестирал милиарди в Goldman Sachs и General Electric, което му е донесло значителни печалби. Това е помогнало и за договарянето на доста сериозни заеми към двете компании с доходност от високите за САЩ 10%.

Портфейлът на Бъфет обаче често е съставен от непопулярни компании, което затруднява малкия инвеститор в преследването на доходност чрез позициите на милиардера, се казва още в материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:23 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още