fallback

ООН призова за смяна на долара с нова резервна валута

Това е първият случай, в който голяма международна организация предлага замяна на долара

22:35 | 07.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ролята на долара в международната търговия трябва да бъде намалена чрез създаването на нова валута, се посочва в доклад на ООН, цитиран от Bloomberg.

Страните от ООН трябва да постигнат съгласие за създаването на световна резервна банка, която да пусне в обращение валутата и да контролира националните обменни нива в страните от организацията, смятат от Конференцията на ООН за търговия и развитие.

Китай, Индия, Бразилия и Русия призоваха по-рано тази година за заменяне на долара като основна резервна валута, след като световната финансова криза се разрази от колапса на щатския ипотечен пазар. Сега обаче е първият случай, в който голяма международна организация предлага замяна на долара.

За разлика от китайските власти обаче от ООН не смятат, че специалните права на тираж (СПТ), издавани от Международния валутен фонд, са достатъчни, за да се помогне на развиващите се пазари, които се нуждаят от ликвидност.

Развиващите се пазари са по-слабо представени в МВФ и съответно получават по-малък дял от общо издадените СПТ. Затова трябва да бъде създадена организация, която да управлява реалните обменни нива между страните на база покупателната способност и коригирани спрямо инфлацията и нивото на развитие на страната, смятат от ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още