fallback

Жените в британските финансови фирми с 80% по-малко бонуси от мъжете

21:19 | 07.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Жените в някои водещи британски финансови компании получават с около 80 на сто по-малко бонуси и друго заплащане, свързано с представянето им, отколкото колегите им мъже, съобщи Ройтерс, позовавайки се на проучване на Комисията за равенство и човешки права.

Проучването, в което са включени 50 финансови фирми на Острова, показва, че жените в тях печелят средно 2875 паунда годишно от възнаграждения, свързани с представянето им в работата, спрямо 14 550 паунда за мъжете.

В базовата заплата на мъжете и жените пък има разлика от 39 на сто в полза на мъжете, която се увеличава до 47 на сто, ако се добавят бонусите и други допълнителни възнаграждения.

От комисията посочват, че във финансовия сектор като цяло се наблюдава една от най-големите разлики в заплащането на мъжете и жените във Великобритания.

Анкетираните жени, които за заети на цял работен ден във финансовия сектор, имат с 55 на сто по-малка брутна годишна заплата от мъжете спрямо разлика от 28 на сто за икономиката като цяло.

Според Асоциацията на банкерите във Великобритания голямата разлика в заплащането на мъже и жени във финансовия сектор се дължи на избора на начин на живот от страна на жените. Те избират за работни места финансови сектори, в които традиционно не се дават големи бонуси.

"Жените често правят различен избор по отношение на баланса между работа и личен живот. Във финансовия сектор са заети доста млади хора и това също може да има ефект върху заплатите, тъй като те са на възраст, когато повече жени, отколкото мъже, поемат грижата за децата си у дома", добавят от асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:06 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още