fallback

Г-20 и офертата за поглъщане на Cadbury повишиха акциите в Европа

Пазарът е подкрепен от започналото възстановяване на сделките по сливания и придобивания, коментират анализатори

20:32 | 07.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските акции поскъпнаха за трети пореден ден, след като стана ясно, че лидерите на страните от Г-20 са се споразумели относно действия за възстановяване на световната финансова система, предаде Bloomberg.

Акциите на британския производител на хранителни изделия Cadbury Plc скочиха с 38 на сто, след като компанията отхвърли офертата за придобиване на стойност 10,2 млрд. паунда от Kraft Foods Inc. Според анализатори офертата на Kraft може да провлече конкурентни предложения от Nestle и други компании в сектора.

С 5,9 на сто пък поскъпнаха книжата на Lonmin Plc, отново заради спекулации за придобиване. Според вестник Observer изпълнителният директор на Xstrata Мик Дейвис е поискал от JPMorgan Chase & Co. и Deutsche Bank да проучат евентуална оферта за Lonmin. От компанията са отказали коментар.

Паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 добави 1,4 на сто до 237,20 пункта, като всички 19 индустриални групи, включени в него, отчетоха ръст.

Пазарът е подкрепен от започналото възстановяване на сделките по сливания и придобивания, коментират анализатори.

Г-20 постигна през уикенда споразумение за проект за регулации, целящи да се избегне занапред подобна по мащаб финансова криза. В същото време стана ясно, че инвеститорското доверие в еврозоната се е повишило за втори пореден месец през септември. Положителни новини дойдоха и за фабричните поръчки в Германия.

Основните национални индекси се повишиха на всичките 18 западноевропейски пазара. Немският DAX добави 1,5 на сто до 5463,51 пункта, с толкова нарасна и френският CAC 40. Британският FTSE 100 напредна с 1,7 на сто до 4933,18 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още