fallback

Ръст на азиатските борси след срещата на Г-20

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific записа най-силния си еднодневен ръст за последните две седмици

12:56 | 07.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Основните борсови индекси в Азия приключиха първата за тази седмица сесия с повишения, след като икономически развитите страни от групата на Г-20 се споразумяха да действат заедно при реформирането на финансовата система. В резултат на това регионалният индекс MSCI Asia Pacific записа най-силния си еднодневен ръст за последните две седмици.

MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, се повиши с 1,1% до 114,1 пункта. Борсовият измерител е повишил стойността си с 1,5% през последните три сесии и вече е с 62% над петгодишното дъно, което отчете в началото на март. Технологичните компании допринесоха за 16% от днешния ръст на индекса.

Причина за това стана новината, че инвестиционната компания Advanced Technology Investment Company, която е собственост на правителството на Абу Даби, планира да придобие четвъртия по големина производител на компютърни процесори в света – базираната в Сингапур Chartered Semiconductor Manufacturing - за сумата от 1,8 млрд. долара в брой, прeдаде Bloomberg.

На фондовата борса в Токио Nikkei 225 се повиши с 1,3% до 10320,9 пункта. Компаниите износителки, които продават своята стока основно в САЩ, се наредиха сrед най-печелившите за деня, след като данните за заетостта в неселскостопанските отрасли на американската икономика се оказаха по-добри от очакваното.

На фондовата борса в Китай Shanghai Composite се повиши с 0,7% до 2881,1 пункта, след като правителството разреши на чуждестранните инвестиционни фондове да влагат по-големи суми в китайски ценни книжа. Основният индекс в китайския административен район Хонконг – Hang Seng, се повиши с 1,5% до 20 629,3 пункта.

Финансовите министри и централните банкери на страните от групата на Г-20 се съгласиха този уикенд да разработят и приложат обща реформа във финансовата система, която да предотврати в бъдеще събитията от 2007 г., довели до най-тежката световна финансова и икономическа криза от годините на Втората световна война досега.

С повишения приключи и търговията в тихоокеанския регион. Австралийският индекс S&P/ASX 200 нарасна с 0,4% до 4454,4 пункта след новината, че обявите за свободни работни места, публикувани в интернет и пресата, са се увеличили за първи път за последните 16 месеца през август. Това показва, че компаниите се подготвят за възстановяването на икономиката.

Освен това строителният сектор на страната е продължил да забавя тема на своя спад през август, за което свидетелства индексът на бизнес активността в сектора, който се е повишил до 42,4 пункта спрямо 39,5 пункта през юли. В Нова Зеландия NZX 50 се повиши с 0,8% до 3122,7 пункта, след като цените на жилищата нараснаха за четвърти пореден месец през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:59 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още