fallback

Турция не иска заем от МВФ

Според централната банка външно финансиране няма да е нужно, ако правителството поддържа нужната фискална дисциплина

10:37 | 07.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Гуверньорът на централната банка на Турция Дурмуш Йълмаз заяви по време на срещата на финансовите министри на групата на Г-20, че страната може и да не се нуждае от заем от Международния валутен фонд. За тази цел правителството на Турция трябва да поддържа нужната фискална дисциплина и да ограничи дефицита по текущата сметка на страната.

Турция и Международният валутен фонд (МВФ) обсъждат възможността за отпускане на заем в размер на 20 до 40 млрд. долара в продължение на повече от една година. Очакванията, че страната ще получи финансиране, понижиха доходността на държавните ценни книжа и повишиха основният борсов индекс ISE National 100 със 73% от началото на тази година.

Според централната банка би било най-добре, ако страната покрие изискванията на МВФ, без обаче да взема обещания заем. Отрицателното салдо по текущата сметка на Турция се сви за десети пореден месец през юни, което намалява необходимостта от външно финансиране. Правителството очаква дефицита по текущата сметка да намалее до 10 млрд. долара през 2009 г.

Това е около 1,3% от очаквания за тази година брутен вътрешен продукт и много по-малко от 41,7-те млрд. долара дефицит по текущата сметка на страната през 2008 г. Свиването на вноса намалява дефицита в най-голяма степен, предаде Bloomberg.

Бюджетният дефицит на страната се разрасна до 15,5 млрд. долара през първото полугодие, а инфлацията се понижи до 5,3% през август. Икономиката на Турция се сви с 13,8% през първото тримесечие на 2009 г. спрямо последното на 2008 г.

Окончателното споразумение между Турция и МВФ ще стане ясно през октомври, когато ще се състои тяхната годишна среща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:37 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още