fallback

Истинският тест за ралито на щатските борси започва

Поредицата от мрачни годишнини на Wall Street и засилената инвеститорска активност могат да разколебаят шестмесечното рали

09:55 | 07.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

След като се повишаваха в продължение на шест последователни месеца от март до август тази година, борсовите индекси на Wall Street ще бъдат подложени на истински тест през тази и следващата седмица, а именно поредицата от мрачни годишнини на пазара на ценни книжа в САЩ и засилването на активността на пазарните участници след края на сезона от отпуските.

През тази седмица се навършва една година от поглъщането на закъсалите ипотечни банки Fannie Mae и Freddie Mac от американското правителство. Ръководствата на двете компании, които са отпуснали или гарантирали над половин милион ипотеки в Щатите, бяха освободени, след като натрупаха милиарди долари загуба от колапса на жилищния пазар в САЩ през 2008 г.

Седмица по-късно фалира инвестиционната банка Lehman Brothers, а Merrill Lynch бе изкупена за часове от Bank of America. Единствено поредицата от държавни интервенции успя да предотврати паниката на фондовите борси. Федералният резерв спаси застрашената от фалит застрахователна компания AIG, а правителството разработи първата версия на плана за спасяване на финансовата система.

Една година след тези драматични събития на Wall Street и въпреки силното шестмесечно рали на индексите от началото на март, индексът на 30-те най-големи борсови компании Dow Jones IA е все още с 13,5% под нивото си от септември 2008 г. Широкият индекс S&P 500 е намалил стойността си с 15%, а технологичният Nasdaq Composite е със 7% надолу, предаде CNN.

В исторически план септември е най-трудният месец за Wall Street, защото е донесъл най-голяма загуба на основните борсови индекси. Настоящата работна седмица обаче е доста бедна откъм икономически данни и освен това е по-кратка, защото в понеделник фондовите борси в САЩ и Канада ще бъдат затворени поради честването на Деня на труда.

Във вторник се очакват данните за потребителското кредитиране през август, следвани от Бежовата книга на Федералния резерв в сряда. Тя разкрива състоянието на икономиката на регионално ниво в 12-те области, където централната банка на САЩ има регионални клонове. В сряда ще се публикуват и данните за петролните запаси на САЩ през миналата седмица.

В четвъртък идва ред на седмичните данни за първоначалните молби за помощи при безработица, както и на данните за търговския баланс на САЩ през юли. Малко след тях Канадската централна банка ще съобщи своето лихвено решение за септември и ще публикува актуализираните си икономически прогнози. Лихвата се очаква да остане на ниво от 0,25%.

По-късно през същия ден финансовият министър на САЩ ще свидетелства за развитието на програмата за освобождаване от проблемните финансови активи. В петък се очакват данните за индекса на потребителското доверие на Мичиганския университет, индекса на цените на вноса и износа, както и на запасите и продажбите на веригите за търговия на едро в САЩ.

И трите основни борсови индекса в САЩ приключиха миналата седмица с понижения, въпреки че данните за заетостта в неселскостопанските отрасли на икономиката се оказаха по-добри от очакваното. Въпреки това състоянието на пазара на труда в Съединените щати продължава да се влошава – той е заличил последните десет години от развитието си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:38 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още