fallback

Исландия навлезе по-дълбоко в рецесията

БВП на Исландия се е свил с 2 на сто спрямо предходните три месеца, а на годишна база спадът е с 6,5 на сто

19:44 | 04.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Исландия навлезе в по-дълбока рецесия през второто тримесечие на годината, тъй като последиците от колапса на основните банки в страната продължават да се усещат в икономиката, съобщи Ройтерс.

БВП на Исландия се е свил с 2 на сто спрямо предходните три месеца, а на годишна база спадът е с 6,5 на сто, показват предварителни данни на статистиката на страната.

Според анализатори данните не са изненадващи, като те прогнозират допълнително свиване на икономиката на страната, въпреки че останалите европейски страни бавно започват да се измъкват от рецесията.

Домакинствата в Исландия обаче все още са под значителен натиск, коментира икономистът Матс Олаусон. Той очаква през останалите тримесечия от годината Исландия да отчита свиване на икономиката, за разлика от другите страни в региона.

Икономиката на Исландия беше пометена, когато основните й банки фалираха в рамките на седмица през октомври миналата година, довеждайки до срив на исландската крона, вълна от загуба на работни места и други банкрути.

От централната банка на страната прогнозират свиване на икономиката през тази година с около 9 на сто и допълнителен спад на БВП през 2010 г. Няма обаче много възможности за намаляване на основната лихва, която в момента е 12 на сто, тъй като от Международния валутен фонд и от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие поискаха от централната банка да затегне монетарната политика и да подкрепи местната валута.

За първото тримесечие спадът на БВП на годишна база е ревизиран до 4,5 на сто от обявените по-рано 3,9 на сто, а на тримесечна база - до 5,9 на сто от първоначалните 3,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:40 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още