fallback

Peugeot и Mitsubishi се обединяват за разработката на електромобили

Peugeot-Citroen ще бъде първият европейски производител на автомобили, който ще предложи електромобили на широката публика

14:25 | 04.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Автомобилопроизводителите PSA Peugeot Citroen и Mitsubishi Motors подписаха споразумение за съвместно разработване на електрически автомобил, който ще бъда пуснат в продажба на пазара на Стария континент до края на 2010 г., предаде Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на френската компания Филип Варин и неговият японски колега Осами Масуко са се договорили в Париж да разработят ново превозно средство на базата на електрическата кола на Mitsubishi – Mitsubishi I-MiEV, която бе представена през юни.

Автомобилът, който ще се задвижва изцяло от електрическа енергия, ще се продава под марките Peugeot и Citroen. Производството ще започне през октомври 2010 г., а продажбите – до края на същата година. Mitsubishi и Peugeot се надяват да продават по 25 хил. електромобила годишно.

Peugeot-Citroen ще бъде първият европейски производител на автомобили, който ще предложи електрически превозни средства за широката публика. Те ще се конкурират с електрическите автомобили на Toyota Motor и General Motors.

През последната година автомобилните компании се намират под силен натиск от страна на правителствата по целия свят, които ги карат да ограничават вредните въглеродни емисии и да разработват по-ефективни и икономични автомобили.

Ръководството на Peugeot не е пожелало да коментира публикация във френската преса, която разкрива, че компанията обмисля възможността да се слее с Mitsubishi в опитите си да намери бизнес партньор извън Европа.

Книжата на Peugeot поскъпнаха с 1,48 евро след новината, или 7,9%, до 20,13 евро на акция на Парижката фондова борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още