fallback

Новина за радикални регулации в Китай изстреля цената на оловото

Металът е най-поскъпващият за годината, а затягане на стандартите в Китай доведе до „паническо изкупуване“

09:27 | 04.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на оловото отбеляза рязък скок на борсата в Лондон и достигна най-високата си стойност за последните 16 месеца. Причина за това стана закана на Китай, че ще затвори редица малки производители на суровината заради неспазване на производствените стандарти.

Недоволството на властите в Китай дойде, след като стана ясно, че стотици деца са натровени заради пренебрегване на правилата срещу замърсяване в страната. Заради проблема правителството е започнало сериозно разследване, което да покаже, че „ще се действа твърдо срещу нарушенията“, предава Bloomberg, позовавайки се на съобщение на правителството.

В резултат на тази новина цената на оловото пое рязко нагоре, тъй като се появиха спекулации, че някои производители ще бъдат затворени и доставките на олово няма да успеят да задоволят търсенето на суровината.

Като следствие се е стигнало до „паническо изкупуване“ на лондонския пазар за олово, съобщава Citigroup.

Оловото с доставка след три месеца поскъпна с 2,9 на сто до 2345 долара за метричен тон, което е най-високото му ниво от 16 май миналата година досега. Само вчера суровината поскъпна с цели 8,8 на сто заради първоначалните данни за проверките и мерките на китайското правителство.

Производителите, които не отговарят на стандартите, ще бъдат затворени, обявяват от екологичното министерство на Китай. Възстановяването на дейността им пък няма да бъде позволено, преди да докажат, че са въвели необходимите мерки и отговарят на екологичните норми.

През първата половина на годината глобалното производство на олово е било около 4,241 млрд. тона, което е близо до потреблението от около 4,204 млрд. тона, добавя агенцията. Основното предназначение на суровината е в производството на батерии и акумулатори.

Повод за недоволството на властите стана рутинна проверка на кръвната картина на 1 000 деца в град Кунмин, която е установила извънредно високи нива на олово в кръвта на 200 деца. Проверката е направена на 31 август, а проби са взети и от други градове, където е открито подобно нещо, предава China Daily.

В България основни потребители на олово са публичните компании Монбат Монтана (с 181 млн. лв. продажби за 2008 г.), Енерсис Търговище (с 51 млн. лв. продажби за 2008 г.) и Елхим Искра Пазарджик (с 37 млн. лв. продажби за 2008 г.). Облагодетелствани от поскъпването на суровината могат да се окажат Оловно-цинков комплекс - Кърджали (с 158 млн. лв. продажби за 2008 г.) и Монбат, които се занимават с преработка и рециклиране на метала.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Елхим-Искра АД(ELHM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:40 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още