fallback

Южнокорейската икономика нарасна с 2,6%

Потребителските разходи, и инвестициите в частния и строителния сектор са основни двигатели на икономическия растеж през второто тримесечие

20:13 | 03.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Южна Корея, която е третата по големина в Азия, ускори темпа на своя ръст до 2,6% през второто тримесечие. Нарастването на потребителските разходи и на инвестициите в частния и строителния сектор са основни двигатели на икономическия растеж, предаде Bloomberg.

Анализаторите очакваха брутният вътрешен продукт (БВП) на страната да се повиши с 2,3% спрямо първото тримесечие, каквито бяха и предварителните оценки на централната банка на Южна Корея. В сравнение с второто тримесечие на 2008 г. икономиката се свива с 2,2 на сто.

Данните показват, че икономическата активност в страната се засилва като цяло и растежът не се дължи единствено на разходите на правителството. Освен това отбелязаният икономически ръст е най-големия от 2003 г. досега, след като през първото тримесечие БВП нарасна с 0,1%.

Според Южнокорейската централна банка икономиката на страната ще се свие с 1,6% през 2009 г. спрямо предишната. Основната лихва в страната възлиза на рекордно ниските 2%. Основният борсов индекс в Южна Корея Kospi се е повишил с 43% от началото на тази година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:39 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още