fallback

Г-20 ще обсъжда ограничения за банкерските бонуси

Франция ще настоява страните от Г-20 да въведат задължителни тавани за бонусите във финансовия сектор

19:34 | 03.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Страните от групата на Г-20 трябва да въведат общи задължителни правила, които да регулират поведението на мениджърите в банковия сектор. Това са заявили британският премиер Гордън Браун, френският президент Никола Саркози и немският канцлер Ангела Меркел.

В съвместното си писмо политическите лидери на Франция, Германия и Великобритания единодушно застават зад идеята, че развитите икономики трябва да търсят общ начин за ограничаване на бонусите в банковия сектор. Така ще се предотвратят бъдещи сътресения във финансовата система.

Според тях банките не могат да се държат така, все едно кризата никога не се е случвала. Банкерските бонуси ще бъдат на дневен ред по време на срещата на политическите лидери от групата на Г-20, която ще се състои в Питсбърг, САЩ, по-късно през този месец, предаде BBC.

В своето писмо тримата лидери казват още, че спекулативните действия, които представляват риск за стабилността на финансовата система, трябва да се обезсърчават. За тази цел могат да се увеличат капиталовите изисквания за финансовите институции.

На 4 и 5 септември в Лондон ще се състои среща на финансовите министри на развитите икономики от Г-20. Те ще обсъдят проблемите, които ще се разгледат по-късно в Питсбърг, когато към тях ще се присъединят политическите лидери и централните банкери на Г-20.

Франция е най-крайна в своите предложения и ще настоява страните от Г-20 да въведат задължителни тавани за бонусите във финансовия сектор. Великобритания се противопоставя на ограниченията за премиите и подкрепя обвързването им с дългосрочното представяне на компанията.

Според анализаторите лидерите на развитите икономики няма да стигнат лесно до консенсус относно премиите в банковия сектор. Другият, още по-важен въпрос, който ще се обсъжда от страните от Г-20, ще бъде премахването на стимулите на правителствата и централните банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:49 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още