fallback

Новите молби за помощи при безработица се увеличиха повече от очакванията

В същото време броят на хората в САЩ, които продължават да получават обезщетения при безработица достигна 6,23 млн.

16:47 | 03.09.09 г.

Първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ отчетоха лек спад през миналата седмица, а броят на хората, получаващи обезщетения от по-дълго време, нарасна, загатвайки, че възстановяването на трудовия пазар ще е бавно и продължително.

Все пак нивото на безработица е изоставащ индикатор на икономическото развитие и поради това, въпреки че икономистите очакват БВП на САЩ да спре да пада и дори да отчете ръст, броят на безработните се очаква да продължи да се покачва.

От друга страна бавното възстановяване на трудовия пазар предполага и бавно увеличение на потреблението, което представлява 70% от американската икономика.

Новопостъпилите молби за обезщетения в случай на безработица намаляха през миналата седмица до 570 хил. от 574 хил. за седмицата до 21 август. Очакванията на икономистите бяха показателят да възлезе на 560 хил. нови молби.

В същото време броят на хората в САЩ, които продължават да получават обезщетения при безработица, достигна 6,23 млн., като увеличението за седмицата е с 92 хил. Очакванията на Wall Street бяха за 6,13 млн. души, получаващи обезщетения за по-дълъг период от време.

В петък трудовото министерство на САЩ ще разпространи доклад за нивото на безработица през август. Средните очаквания на икономистите са за ниво на безработица от 9,5% при безработица от 9,4% през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:37 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още