fallback

ОИСР: Глобалната рецесия вероятно вече е свършила

Проблемите отминават по-бързо от очакванията, става ясно от най-новите прогнози на организацията

14:30 | 03.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Глобалната рецесия вече си отива или дори е свършила, смятат анализаторите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Според техните оценки проблемите за икономиката отминават по-бързо, отколкото се е смятало предварително.

Новите оценки показват дори, че възстановяването може да бъде малко по-силно от предварителните прогнози, обяви един от главните икономисти на ОИСР Йорген Елмесков пред Ройтерс.

„В сравнение с очакванията отпреди няколко месеца сега се наблюдава възстановяване, което може би идва малко по-рано и може да се окаже по-силно от предишните прогнози благодарение на финансовите условия, които се подобряват по-рязко, отколкото очаквахме“, каза Елмесков.

Оценките на ОИСР сочат, че икономиката ще се върне към растеж през третото тримесечие на годината. Тази прогноза се отнася за водещите страни от организацията – САЩ, Германия и Франция.

Актуализираните прогнози сочат, че САЩ ще отбележи ръст на БВП от 1,3 на сто на годишна база през третото тримесечие, а в еврозоната ще бъде отчетено повишение от 0,3 на сто. Ръст от 1,1 на сто пък се очаква за Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:15 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още