fallback

Световните столици на бъдещето изместват фокуса от Запада

Бъдещите глобални центрове бързо застигат старите и са предимно извън Западния свят

12:43 | 03.09.09 г.

За по-малко от един човешки живот ставаме свидетели на бързия възход на някои динамично развиващи се градове по света и превръщането им в нови глобални столици и относителния упадък на много други. 

Бъдещите световни центрове може да бъдат предимно извън Западния свят в страни като Китай, Русия и Австралия. Никой от тях не е задминал по богатство или икономическа мощ водещи глобални центрове като Токио, Лондон, Париж, Ню Йорк, Сеул, Сингапур и Хонконг, но селекция от бързо развиващи се градове по света на списание Forbes очевидно ги застига, при това със забележителна скорост.

Ето и световните столици на бъдещето според Forbes. Развитието на тези градове в крайна сметка ще определи хода на първото столетие, през което по-голямата част от хората живеят в градове.

Шанхай, Китай Само допреди 25 години по крайбрежните улици на Шанхай имаше малко автомобили и никакви съвременни кули. Градът просперира през 19-ти век покрай пристанището си, но изпада в застой след началото на комунистическия режим през 40-те години на миналия век.

Днес най-големият град в Китай (с население над 20 млн. жители) има не само най-голямото товарно пристанище в света, но се нарежда и на четвърто място по височина на сградите си, като има над 21 сгради с височина над 200 метра. И продължава да расте. В момента в Шанхай се планира изграждането на кула с височина от около 580 метра – тя трябва да се превърне във фокус на финансовия район на града. Междувременно цените на жилищата достигнаха нов рекорд през август.

Москва, Русия 15 години след опашките за потребителски стоки, хотелите и жилищата в Москва днес са сред най-скъпите в света. Огромната енергийна индустрия на Русия, която доминира в Европа, е ключов фактор за трансформацията на града. Навремето нисък град, днес в Москва има 14 кули, завършени или в процес на изграждане, сред които и проектът за най-висока сграда в Европа. Инвеститори от Китай пък предлагат друг проект на стойност 1 млрд. долара. С население от 10 млн. души Москва вече е най-многолюдният град в Европа.

Пекин, Китай Вторият най-голям град в Китай е културното средище на континенталната част на страната с редица исторически забележителности и модерни архитектурни образци. Жилищният пазар се възстановява, като цените се връщат към пика си от 2007 г. Градът се превръща и в технологичен център.

Мумбай, Индия Големите индийски градове, в които все още се намират някои от най-лошите бордеи на света, може да са успели да изградят най-широката икономическа основа от градовете в селекцията. Бангалор и Хайдарабад например са успели да превърнат софтуерните и бизнес услуги в двигател на ръста.

Мумбай се опира не само растящата икономическа основа, но и на Боливуд, най-голямата кино индустрия в света. Резкият срив на доскоро процъфтяващия пазар на жилища в Мумбай всъщност изглежда помогна на икономиката. И макар пропастта между свръхбогати и крайно бедни да остава дълбока, бързо растящата средна класа помага за промяна на икономиката – във възход са пазарите на малки автомобили, мотоциклети и скромни апартаменти.

Сао Пауло, Бразилия Ръстът в Сао Пауло е във всички сектори - от търговия с обувки до космически технологии и градът доминира в растящия енергиен сектор на Бразилия, както при традиционните източници, така и при възобновяемите. BP например инвестира 560 млн. долара в етаноловата индустрия на страната.

В подготовката си за домакинство на световното футболно първенство през 2014 г. най-големият бразилски град вероятно ще получи голям пай от очакваните 43 млрд. долара за инвестиции в инфраструктура в страната като строителство на нови пътища, обновяване на стадиони и разширяване на енергийния и телекомуникационния сектори.

Дубай, ОАЕ Небостъргачите винаги са се асоциирали със световна известност. Ако това още е така, най-големият град в емирствата е готов за славата си. Бурж Дубай, който е в процес на строителство, е най-високата кула в света, като се издига на над 600 метра. И макар икономиката на Дубай да понесе удари от рецесията, богатият на природни ресурси регион би трябвало да е в състояние да тръгне нагоре отново.

Калгари, Канада Калгари се превърна в основен конкурент на Торонто в надпреварата за корпоративните централи в Канада, подкрепян не само от петрола, но и от по-ниските данъци. Днес регионът е известен с най-високите доходи на глава от населението в страната. Освен това Калгари е нареден на пето място в света по „най-добри условия за живот“ тази година от Economist Intelligence Unit. През 2007 г. градът беше определен от Forbes и за най-чистия град в света въпреки голямата петролна индустрия в него.

Пърт, Австралия Пърт се намира до Индийския океан и в близост до важни суровини като желязна руда. Най-богатият австралийски град се превърна в основен градски съперник на вече наложилите се Сидни и Мелбърн, като ръстът се движи от местната и международната миграция и строителство. Туризмът също процъфтява.

Хюстън и Далас, Тексас, САЩ Населението на тези два града бързо се увеличава. Миналата година Хюстън и Далас са нараснали повече от всеки друг голям град в страната, а в рамките на последното десетилетие броят на жителите им се е увеличил шест пъти по-бързо от тези в Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго или Сан Франциско.

Не става въпрос само за демографски характеристики обаче. Ключовата разлика идва от растящата корпоративна мощ на тексаските градове. В Хюстън са базирани 27 от най-големите компании в страната според класацията Fortune 500, а в Далас - 14. Заедно двата тексаски града имат приблизително същия брой големи компании като Ню Йорк, който някога беше дом на близо една трета от големите щатски корпорации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:46 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още