fallback

Разнопосочни движения на индексите в Азия

Борсите в Китай записаха силен ръст, докато индексите в Япония и Нова Зеландия останаха на отрицателна територия

12:01 | 03.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето индекси в азиатския и тихоокеанския регион се повишиха днес и компенсираха част от пониженията, които отчетоха в сряда. Прогнозата на американската минна компания Alcoa, че търсенето на алуминий в Китай ще се увеличи през 2009 г., подкрепи възходящото движение на котировките.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи десет азиатски фондови борси, плюс тези в Австралия и Нова Зеландия, добавя 0,1% до 112,57 пункта по време на днешната сесия. Борсовият измерител се движи в интервала от 110 до 114 пункта от 31 юли досега, по данни на Bloomberg.

Ралито му от началото на март е повишило стойността му с 60%, а средната оценка на включените в него компании е 1,5 пъти по-голяма от счетоводната им стойност. От началото на тази година MSCI Asia Pacific се е повишил с 26% заради очакванията за стабилизиране на световната икономика.

Най-много по време на днешната търговия се повишиха индексите в Китай, където Shanghai Composite напредна с 4,8% до 2845 пункта, а индексът на сините чипове CSI 300 добави 5,6% до 3052 пункта. На борсата в Хонконг основният индекс Hang Seng се повиши с 1,2% до 19762 пункта.

Днес стана ясно, че китайското правителство ще купи облигации за 50 млрд. долара от първата в историята емисия, която ще бъде пусната от Международния валутен фонд (МВФ). Индия и Русия също са сред страните, които са се съгласили да участват в безпрецедентния ход на МВФ.

Ръководството на американската добивна компания Alcoa очаква, че потреблението на алуминий в Китай ще се увеличи с 4% през тази година. Предишната прогноза на най-големия производител на алуминий в САЩ предвиждаше нулев ръст на търсенето на алуминий в Китай през тази година.

Японският индекс Nikkei 225 се понижи с 0,6% до 10214,6 пункта, след като йената достигна близо двумесечен връх спрямо долара и еврото. Това оскъпява износа на местните компании и прави стоките им по-малко конкурентни. Най-много поевтиняха акциите на компаниите от автомобилния сектор.

През тази седмица стана ясно, че азиатските автомобилопроизводители са спечелили най-много от програмата на американското правителство за насърчаване на продажбите на нови автомобили. През август техните общи продажби в САЩ отчитат първия си ръст на годишна база за последните две години.

Настроенията на инвеститорите в тихоокеанския регион бяха смесени. В Австралия S&P/ASX 200 изгуби 0,2% до 4429 пункта, след като стана ясно, че търговският дефицит на страната се е повишил до най-високото си ниво за последните две години. Износът е основен двигател на австралийската икономика.

На борсата в Нова Зеландия NZX 50 добави 0,6% до 3092 пункта. Индексът на цените на суровините в Нова Зеландия, които са основен компонент на износа на страната, се е повишил с 4,3% на месечна база през август поради поскъпването на алуминия, дървения материал, вълната и млечните продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:50 | 03.09.09 г.
fallback
Още от Свят виж още