fallback

Златото достигна най-високата си цена за последните три месеца

Ценният метал доближава нивото от 980 долара, тъй като инвеститорите останаха разочаровани от данните за пазара на труда в САЩ

21:21 | 02.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Златото поскъпна с над 2 на сто днес и достигна най-високата си цена за последните три месеца. Това се случи след разочароващите данни за ситуацията на пазара на труда в частния сектор на САЩ, които доведоха до отстъпление в курса на американския долар.

Благородният метал с доставка през декември повиши цената си с 2,3 на сто (22 долара) до цена на затваряне от 978,50 долара за тройунция на борсата в Ню Йорк. Това е най-високото затваряне на декемврийските фючърси до този момент, като то дойде след като в рамките на сесията златото скочи дори до 981,40 долара за тройунция.

Следобедният фиксинг на цената на златото, който се прави на борсата в Лондон и служи като референтна цена на ценния метал в цял свят, бе фиксирана на 964,75 долара за тройунция, което е най-високото ниво от 4 юни насам, предава Market Watch.

Причина за повишения интерес към златото стана отстъплението на американския долар срещу основните валути. То дойде заради новината, че частният сектор е закрил още 298 хил. работни места през август, което се оказа изненадващо много на база предварителните очаквания.

Доларовият индекс губи 0,5 на сто до 78,37 пункта днес, като основната част от понижението дойде именно след данните за пазара на труда.

Според анализаторите поскъпването на златото е типично за месец септември, тъй като края на летния сезон в страните, които традиционно потребяват повече злато, е настъпил и търсенето на суровината се увеличава. Подобно нещо се доказва и от историческите данни, според които златото е поскъпвало в 16 от последните 20 септемврийски месеца.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:44 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още