fallback

Борсовият спад в Европа продължи и днес

Официалните данни за отслабване на рецесията не успяха да изведат индексите до ръст

19:17 | 02.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в Европа останаха на отрицателна територия за трети пореден път тази седмица. Причината за това според мнозина анализатори е нуждата от пауза след силното повишение в цените на акциите през последните месеци. Сред компаниите, които попаднаха под най-силен натиск бяха представителите на финансовия сектор.

Днес регионалният европейски индекс Dow Jones Stoxx 600 изгуби още половин процент от стойността си, за да приключи сесията при ниво от 231 пункта. Вчера показателят регистрира далеч по-голям спад, който възлезе на 1,8 на сто.

За прекратяване на понижението на индексите не успяха да допринесат дори данните за брутния вътрешен продукт в еврозоната за второто тримесечие на годината. Тяхната ревизия потвърди, че силата на рецесията отслабва значително, като за периода е отчетен отрицателен ръст от едва 0,1 на сто. Положителното от данните е това, че разходите на потребителите и правителствата са довели до смекчаване на икономическата криза.

„В краткосрочен план акциите вероятно имат нужда да си поемат дъх. От март досега станахме свидетели на удивителен ръст”, коментира Алън Бобкоза от Societe Generale, цитиран от Market Watch. Технически може би акциите са надценени, а от друга страна фундаментално има нужда от преструктуриране на портфейлите, коментира специалистът.

Анализаторът обаче е оптимист и заявява, че ако има по-сериозна корекция при акциите би използвал възможността да инвестира парите си.

На борсата във Франкфурт днес DAX изгуби 0,14 на сто до 5 320 пункта, докато във Франция САС 40 отстъпи с 0,3 на сто до 3 573 пункта. Британският индекс FTSE 100 пък се понижи с минималните 0,05 на сто до 4 818 пункта.

По-сериозно понижение бе отчетено в Испания, където след данните за пореден ръст на безработицата IBEX изгуби 1,6 на сто до 11 000 пункта.

Сред компаниите, които попаднаха под по-сериозен натиск днес се оказаха финансовите компании. Пазарната капитализация на испанската банка Santander се понижи с 2,8 на сто. Акциите на Allianz пък поевтиняха с 1,34 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:03 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още