fallback

Слабият паунд и високите данъци затрудняват трансферите във Висшата лига

Трансферите на играчи от чужбина намаляват с 40% през летния трансферен прозорец, а разходите падат с 10% спрямо 2008 г.

11:06 | 02.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Клубовете от английската Висша лига са похарчили около 450 млн. паунда по време на трансферния прозорец през лятото, предаде BBC. Това обаче е с 10% по-малко от рекордните 500 млн. паунда, които са похарчени през лятото на 2008 г., показа доклад на консултантската компания Deloitte.

Броят на закупените играчи от други топ английски отбори извън Висшата лига остава почти без промяна, но трансферите от чужбина намаляват с 40%. Поевтиняването на британската лира и увеличаването на данъците на Острова затрудняват привличането на чужди футболни звезди.

Разходите на Манчестър Сити в размер на 120 млн. паунда генерират 27% от всички разходи на Висшата лига през това лято. Всеки от отборите Астън Вила, Ливърпул, Съндърланд и Тотнъм е похарчил повече от 25 млн. паунда за привличането на нови футболисти.

Според експертите на Deloitte понижението на разходите на Висшата лига не е изненадващо предвид тежкия икономически климат през тази година. Продажбите на медийните права за излъчване на срещите обаче би трябвало да донесат по-големи приходи на английското първенство.

През 2008 г. Висшата лига похарчи рекордната сума от 500 млн. паунда за привличането на футболисти. През това лято тя е инвестирала 215 млн. паунда за играчи от английски отбори, което съвпада с разходите от 2008 г. Разходите за чужди играчи обаче намаляват с 95 млн. до 155 млн. паунда.

По-рано през тази година Deloitte предупреди, че клубовете от Висшата лига ще срещнат трудности при привличането на футболисти от Европа заради поевтиняването на британската лира и нарастването на данъка върху доходите на футболистите до 50%.

Нетната годишна заплата от 3 млн. евро за един европейски играч би коствала общо 6,8 млн. евро на един английски футболен клуб. В същото време един испански клуб може да привлече същия играч със същата годишна нетна заплата срещу брутни разходи от 4 млн. евро.

Във Франция този играч би коствал 6,7 млн. евро, в Италия – 5,7 млн. евро, а за германските футболни клубове разходите ще са в размер на 5,4 млн. евро, показват още изчисленията на Deloitte.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:07 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още