fallback

Азиатските марки са спечелили най-много от програмата „Кеш за стари коли“

Търсенето на автомобили в САЩ нараства с 1% на годишна база през август, което е първият годишен ръст за последните две години

09:51 | 02.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Японските автомобилопроизводители Toyota, Honda и Hyundai са спечелили най-много от федералната програма на американското правителство за насърчаване на продажбите на нови автомобили в САЩ, известна под наименованието „Кеш за стари коли“, предаде Bloomberg.

Трите азиатски марки са реализирали най-големите си месечни продажби от началото на тази година през август. По този начин азиатските автомобилопроизводители са отчели първия ръст на комбинираните си продажби на автомобили за последните 15 месеца.

Toyota, която е най-големият автомобилен производител на света, е реализирала 6,4% ръст на своите продажби през август спрямо същия месец на 2008 г. Базираните в Токио Honda и Hyundai увеличават своите продажби съответно с 9,9% и 47% на годишна база.

Като цяло търсенето на моторни превозни средства в САЩ нараства с 1% на годишна база през август до 1,26 млн. единици, начело с 12% увеличение в покупките на японски и южнокорейски модели. Това е първото годишно повишение на продажбите от октомври 2007 г.

Общият пазарен дял на азиатските компании в САЩ се увеличава до рекордните 52,3%, докато този на американските намалява до 40,8%. Това показва, че правителствената програма за насърчаване на продажбите на автомобили е облагодетелствала повече чуждите компании.

Причината за това се крие във факта, че закъсалите американски автомобилопроизводители не са разполагали с правилния продуктов микс в подходящия момент за разлика от азиатските си конкуренти. Поради това продажбите на Chrysler и General Motors намаляват съответно с 15 и 20% през август.

От големите американски автомобилни концерни единствено Ford успява да отчете ръст в своите продажби в размер на 17% на годишна база до 176 хил. единици през август. Пазарният дял на компанията се увеличава с 1,9 процентни пункта до 13,9%.

В рамките на програмата „Кеш за стари коли“, която приключи на 24 август, правителството на САЩ отпусна 3 млрд. долара в подкрепа на автомобилната индустрия. Всеки американец имаше право на бонус до 4500 долара, в случай че рециклира своя стар автомобил и закупи нов, по-икономичен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:10 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още