fallback

Рубини: Китай няма да бъде страната, която ще извади света от рецесията

Най-големите заплахи за растежа са натрупването на огромен дълг в САЩ и голямата задлъжнялост на потребителите

08:53 | 02.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американският икономист Нуриел Рубини даде поредното си мнение за развитието на икономическата криза. В него специалистът обявява, че не вярва в способността на Китай да бъде двигателят, който ще измъкне света от рецесията.

„Не вярвам, че Китай може да бъде локомотив на глобалния растеж”, обяви Рубини в интервю за предаването Fast Money.

Брутният вътрешен продукт на Китай е в размер на 3 трлн. долара, а американският – 15 трлн. долара. Съвкупното потребление в азиатската държава възлиза на 1 трлн. долара, а в САЩ – на 10 трлн. долара, посочва Рубини.

Именно поради тези разлики във възможностите за потребление Китай няма да може да бъде страната, която да изведе света от кризата. Освен това в Китай се наблюдават балони на пазара на недвижими имоти, а и на борсата.

Тези две диспропорции едва сега навлизат в корекция, заявява икономистът, чието име нашумя, след като Рубини успешно предсказа навлизането на света в сериозна икономическа криза. Въпреки точните предвиждания на специалиста обаче се оказа, че да следваш неговите съвети може да се равнява на сериозни пропуснати възможности за печалби.

Според Рубини най-голямата заплаха пред икономическото възстановяване е степента на задлъжнялост на потребителите. Като друга заплаха той разглежда възможността през следващите десет години САЩ да натрупат публичен дълг в размер на 10 трлн. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:05 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още