fallback

Финансовите книжа свалиха индексите в САЩ с 2%

Обнадеждаващи данни от производствения и жилищния сектор не успяха да задържат американските акции на положителна територия

19:05 | 01.09.09 г.

На Wall Street днес се наблюдаваше повишена волатилност като добрите макроикономическите данни от производствения и жилищния сектор само за кратко в началото на сесията успяха да подкрепят основните американски индекси и да ги изведат до ръст с около 0,5%.

Впоследствие обаче негативният сентимент надделя като акциите на борсата в Ню Йорк бяха подложени на разпродажби.

Така Dow Jones IA изгуби 1,95% до 9 311 пункта, Nasdaq се понижава с 2% до 1 969 пункта, а S&P 500 отчита спад от 2,21% до 998 пункта.

Най-пострадали са книжата на финансовите институции – AIG отчете спад от 20,5 на сто, тези на застрахователната MetLife Inc регистрираха отстъпление от 7,5 на сто. Акциите на Morgan Stanley падат с 5,2%, а тези на Bank of America отстъпват с 6,5 на сто.

Броят на подписаните предварителни договори за продажба на жилища нарасна повече от очакванията на анализаторите през юли, което предполага стабилизиране на сектора на недвижимите имоти.

Индексът, който обобщава предварителните договори за продажба на жилища, се повиши за шести пореден месец през юли, добавяйки 3,2% до 97,6 пункта. Това е най-високата стойност на показателя от юни 2007 г.

Производственият ISM индекс от своя страна нарасна до 52,9 през август от 48,9 през юли. Анализаторите очакваха показателят да възлезе на 50,5 пункта.

Данните са добри не само поради това, че надхвърлиха консенсуса на пазара, но от друга страна ниво на ISM индекса над 50 означава, че индустрията се намира във фаза на растеж.

Според стратега от Credit Suisse Андрю Гартуейт, цитиран от Блумбърг, американските акции ще започнат корекция имненно, когато ISM индекса се покачи до стойности над 50.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:05 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още