fallback

Авиокомпаниите губят по 1 млрд. долара на месец

Данни на IATA показват, че през първата половина на годината загубата в сектора вероятно е около 6 млрд. долара

15:52 | 01.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Авиокомпаниите по света вероятно са реализирали съвкупна загуба от 6 млрд. долара през първите шест месеца на 2009 година, показват данни на Международната асоциация по въздушен транспорт (IATA).

Отрицателният резултат, който се равнява на загуба от по 1 млрд. долара месечно, е близо два пъти по-голям от направената от IATA през декември прогноза за авиопазара. Съгласно нея се очакваше загуба за сектора от около 3 млрд. долара за цялата 2009 година, припомня ВВС.

От IATA съобщават, че авиокомпаниите са отчели загуби между април и юни, когато традиционно се формира около 50 на сто от цялата им годишна печалба.

Очакванията на организацията са, че ситуацията с броя пътници и превозваните количества товар ще се подобри. Двете категории отбелязаха ръст от около 3 на сто през юли спрямо предходния месец, но въпреки това остават далеч под обичайните си нива за този месец от годината.

Увеличаващите се цени на петрола, които водят до поскъпване на горивото, пък „ускоряват изпомпването на кеша на компаниите“, смятат от IATA.

Въпреки ситуацията с превозите и загубите в сектора през август акциите на авиокомпаниите са поскъпнали средно с по 3,6 на сто спрямо нивата си от юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:16 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още