fallback

Спекулации увеличиха цената на акциите на Lehman Brothers със 100%

Борсовата скука в края на лятото кара спекулантите да изтъргуват 125 млн. акции на фалиралата инвестиционна банка

15:23 | 01.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на фалиралата инвестиционна банка Lehman Brothers са поскъпнали с над 100% по време на сесията на нерегулирания борсов пазар Pink Sheets в понеделник. Предупрежденията на анализаторите, че книжата на банката нямат стойност, не попречиха на спекулантите да прехвърлят 125 млн. акции – ликвидност, на която биха завидели и най-големите компании на борсата в Ню Йорк.

Борсовият пазар Pink Sheets е сегмент, на който се търгуват изключително рискови компании. Компаниите, които се листват на този пазар, не са длъжни да имат регистрация в Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) в САЩ, нито са длъжни да публикуват редовни финансови отчети. Ето защо акциите на Pink Sheets се считат за много рискови и спекулативни.

Pink Sheet съществува от 1913 г. и чак до въвеждането на системата за електронна търговия през 2000 г. котировките на търгуваните на него компании са били разпечатвани на розова хартия, откъдето идва и наименованието му.

Книжата на Lehman Brothers се търгуваха за около 5 цента за акция през последните няколко месеца. В началото на тази седмица те поскъпнаха с близо 100% от 15 до 32 цента, като в крайна сметка приключиха търговията с ръст от 4 цента до 19 цента за акция. Акциите на Lehman Brothers се търгуват неистово през последните дни, въпреки че август е спокоен период за борсите.

Финансовият гигант със 158-годишна история подаде молба за защита от банкрут по глава 11 през септември миналата година. След това търговията с акциите на Lehman Brothers на Нюйоркската фондова борса бе спряна, предаде AP.

Теоретично, след като Lehman Brothers се изплати на своите кредитори, не би трябвало да остане нищо и поради това акциите на компанията не би трябвало да имат стойност, заявява Антон Шулц, който е портфолио мениджър в Burnham Financial Industries Fund.

Инвеститорите обаче продължават да ги търгуват заедно с книжата на други „компании-зомбита“, които продължават да съществуват, въпреки че са фалирали на практика. Такива са държавно-спонсорираните американски ипотечни банки Fannie Mae и Freddie Mac, както и застрахователният гигант AIG.

Според Шулц това може да се дължи на скуката по време на летния сезон на борсата, когато оборотът е слаб, а инвеститорите се съсредоточават върху малко на брой компании в определени сектори. Той смята, че зад големия брой сделки стоят спекуланти, които се опитват да извлекат печалба от краткосрочните колебания в цените на акциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:01 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още