fallback

Щатските индекси започнаха седмицата с понижения

Добивните, енергийните и транспортните компании се наредиха сред най-губещите в началото на сесията

17:37 | 31.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Пазарите на ценни книжа в САЩ започнаха седмицата с разпродажби въпреки повишението на индекса на бизнес активността в района на Чикаго и новината, че компанията от индекса Dow Jones IA Walt Disney се е съгласила да придобие развлекателната компания Marvel Entertainment за 4 млрд. долара.

Основният борсов индекс Dow Jones IA, който обединява 30-те най-големи компании, губи 1% до 9448 пункта в първия час на търговия. По-широкият S&P 500 се понижава с 1,2% до 1016,4 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, отстъпва с 1,4% до 2000,2 пункта.

Акциите на компаниите от всички индустриални сектори отчитат спад, начело с добивните, енергийните и транспортните компании. Началото на седмицата донесе 6 процента дневна загуба на фондовата борса в Шанхай и разпродажби на почти всички азиатски пазари на ценни книжа.

Днес стана ясно, че индексът на бизнес активността в района на Чикаго се е повишил до 50 пункта през август, което е най-високата му стойност от септември 2008 г. Показателят, който отразява състоянието на икономиката в северозападните щати, се озова в неутралната зона, която разделя свиването от разрастването на икономическата активност.

Това означава, че производственият сектор в региона може да отчете ръст през септемрви. Анализаторите очакваха индексът да се повиши до 47,4 пункта, след като за юли стойността му възлезе на 43,4 пункта. Той се формира след проучване сред мениджърите на компании от района на Чикаго, които дават оценката си за сегашните и бъдещите икономически условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:12 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още