fallback

Синът на шефа на Лукойл стана най-богатият наследник в Русия

След Алекперов-младши в класацията се нареждат петте деца на Роман Абрамович с по 2,78 млрд. долара наследство всяко

16:09 | 31.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Синът на президента и съсобственик на руската петролна компания Лукойл Вагит Алекперов – Юсуф, стана най-богатият наследник в Русия за 2009 г. с наследство към момента от 7,6 млрд. долара, според класацията на руското финансово списание „Финанс“. 

Преди година синът на Вагит Алекперов според списанието заемаше трето място по размер на евентуалното си наследство, въпреки че то се изчисляваше на 13,5 млрд. долара.

Своеобразната класация включва децата, които биха наследили от бащите си състояние от и над 1 млрд. долара, като парите се делят на броя на децата. Оказва се, че за тази година броят на най-богатите наследници в Русия е намалял наполовина до 54, а тяхното общо състояние се изчислява на 107 млрд. долара, докато миналата година то е било 450 млрд. долара, при това половината са били с наследство от над 3 млрд. долара.

След Алекперов-младши в класацията се нареждат петте деца на бившия губернатор на Чукотка Роман Абрамович с по 2,78 млрд. долара наследство всяко, като се има предвид, че миналата година тяхното наследство ги е нареждало в третата десетка на класацията.

Следващите по размер на бащиния капитал, който биха наследили – по 2,57 млрд. долара, са трите деца на Владимир Лисин, собственик на Новолипецкия металургичен комбинат. С малка разлика в размера на бъдещото си богатство – с по 2,5 млрд. долара, ги следват тримата наследници на Сюлейман Керимов, собственик на фонда Нафта Москва.

Двете деца на собственика на „Базов елемент“ Олег Дерипаска, които миналата година оглавяваха класацията с по 20 млрд. долара бащино наследство всяко, сега заемат едва 13-то и 14-то място, само с по 2,45 млрд. долара всяко, т.е. наследството им се е „стопило“ за година с 88%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:06 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още