fallback

Шведски банков гигант купува банка от датското правителство

Nordea ще придобие датската Fionia Bank за 121 млн. евро

13:41 | 31.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Шведската банка Nordea подписа споразумение за придобиване на датската финансова институция Fionia. Цената на сделката е 121 млн. евро, които трябва да бъдат платени на датската държава, предава ВВС.

От базираната в Стокхолм Nordea обявяват, че обект на сделката са всички 29 клона на датската банка, които имат общ персонал от 400 души.

Окончателният вариант на споразумението трябва да бъде одобрен от правителството на Дания, тъй като то пое контрола върху закъсалата Fionia през февруари.

Плановете на Nordea са до 2011 година от придобиването да бъде реализирана печалба. „Уловихме уникална възможност“, обявяват от финансовата институция.

„С придобиването на Fionia продължаваме разрастването си в Дания, с което ще донесем полза на акционерите си, както и на клиентите на Nordea и Fionia”, се казва в официалното съобщение за сделката.

Откакто датското правителство е поело контрола върху Fionia в капитала на банката са налети 169 млн. долара, за да може да се отговори на изискванията за капиталова адекватност, допълват от ВВС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:40 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още