fallback

Китайската борса изгуби 22% през август

Shanghai Composite потъна с 6,7% до края на днешната сесия и записа втория си най-лош месец за последните 15 години

12:44 | 31.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

KRX 100Основният индекс на фондовата борса в Шанхай – Shanghai Composite, потъна с 6,7% до 2668 пункта в края на днешната сесия, което е най-ниското му ниво за последните три месеца. След като се повишаваше в продължение на седем поредни месеца, индексът изгуби 22% от стойността си през август, което е второто му най-лошо месечно представяне за последните 15 години.

Отстъплението на пазара на ценни книжа в Китай дойде, след като опасенията на инвеститорите, че компаниите са надценени и ликвидността ще намалее през следващите месеци, взеха превес над еуфорията, която повиши основните индекси с 60% през първите шест месеца на годината. Бумът на първичните публични предлагания също оказа натиск върху котировките.

Спадовете обхванаха почти всички борси в азиатския и тихоокеанския регион, водени от Китай и Хонконг. Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи десет азиатски борси, плюс Австралия и Нова Зеландия, отстъпва с 0,6% до 113,3 пункта. Все пак, борсовият измерител успява да остане на положителна територия спрямо юли и отчита минимален месечен ръст от 1,3%.

Индексът на сините чипове на борсата в Токио Nikkei 225 заличи повишението си от над 2% в ранните часове на търговията и приключи сесията със спад от 0,4% до 10492,5 пункта, предаде Bloomberg. Причина за това стана поскъпването на японската йена, което понижи пазарната оценка на компаниите износителки, защото оскъпява стоките им в чужбина и намалява печалбата им.

В рамките на месеца Nikkei 225 отчита ръст от 1,3%. Днес стана ясно, че Демократическата партия е спечелила парламентарните избори в Япония и ще управлява страната за първи път за последните 54 години. Отделни данни разкриха, че индустриалното производство се увеличава с най-слабия си темп за последните четири месеца през юли, а продажбите на дребно намаляват.

Със спад приключи деня и месецът на фондовата борса в Индия, въпреки новината, че икономиката на страната е ускорила своя темп на растеж до 6,1% на годишна база през второто тримесечие, след като отчете годишен ръст от 5,8% през първото. Индексът на сините чипове BSE Sensex 30 отстъпи с 1,4% до 15704,2 пункта и записа месечен спад от половин процент.

Основните индекси в тихоокеанския регион успяха да запишат по-отчетлив ръст за изминалия месец, начело с австралийският S&P/ASX 200, който се повиши с над 5% на месечна база. По време на днешната сесия обаче той изгуби 0,2% до 4479 пункта, след като стана ясно, че печалбата на австралийските компании за второто тримесечие е отчела рекорден спад за последните шест години.

На борсата в Нова Зеландия NZX 50 се понижи с 0,4% до 3098 пункта и ограничи месечния си ръст до 2,7 на сто. Все по-голяма част от мениджърите на местни компании очакват, че икономиката ще се подобри през следващите 12 месеца поради стабилизирането на жилищния пазар, нарастването на потребителските разходи и поскъпването на имотите.

Страна Индекс Месечно изменение за август (%)
Китай Shanghai Composite -21,8%
Хонконг Hang Seng -4,0%
Тайван Taiex -3,6%
Сингапур Straits Times -1,8%
Индия BSE Sensex -0,5%
Япония Nikkei 225 1,3%
Южна Корея KRX 100 1,7%
Нова Зеландия NZX 50 2,7%
Тайланд Stock Exch of Thai 4,6%
Австралия S&P/ASX 200 5,5%

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:00 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още